Kandil olarak sadece Kadir gecesi var. Kur’an’da başkası yok. Kur’an’da ay takviminin kullanıldığı tek bir gece var. Çünkü “1000 ay’dan hayırlıdır” derken, ay’ın her evresi 7 gündür, dört evresi ise 28 gündür. Bu bir AY’dır. (Moon ile month birbiriyle bizim “AY’da bir AY tatil yaptım” dememiz gibi ilişkilidir.) 28 gün x 12 ay =????
<> 336 gün
Evet fakat ay bu süreyi 354 günde alıyor.
<> 18 gün farkla
Evet 18 gün farkla ve Güneş yılı ise 11 gün daha uzun. (365 gün 1/4 gün)
Ay yılı (Kameri takvim) sadece ve sadece Kur’an’da KADİR GECESİ için kullanılır. Başka hiçbir yerde daha geçmez. (Örtülü olarak geçen mesela Ashabı Kehf’in 300 güneş yılı ve/ya da 9 fazlasıyla AY yılı gibi.)
<> Peki bayanlar “ayy” deyince yine 30 gün mü düşünmemiz gerek!
(Evet, biyolojik olarak dolunay’dan dolunay’a böyle bir AYY var. Dolunay şaka tabii, ama sahiden regl denen Regular=Düzenli peryod olayının Ay ile bir ilgisi var.)
“300 ve fazlasıyla 9 yıl daha mağaralarında kaldılar” diyor. Yüz yılda bu 11 eksik günler üç yıl ediyor. Üçyüz yılda da 9 yıl artık olarak çıkıyor.
Ay takvimi KADİR SURESİ dışında hiçbir yerde GEÇERLİ DEĞİLDİR.
Zaten KADİR gecesinden başka da BİR TEK KUTSAL GECE DAHA YOKTUR, KUR’AN’DA…
Ramazan ayı ve haram aylar hesabı için 12 aydan oluşmuş kameri takvim kullanılır.
<> Ramazan?
BUNU KASTEDİYORUM ZATEN. Yani Kur’an’da KADİR gecesi dışında ay takvimini kullanmamız gerekmiyor. Kadir gecesi ise RAMAZAN ayını taşıyor. Ramazan ayı da kalan 11 Ay’ı taşıyor.
Kadir gecesi bunun için bir nirengi noktasıdır. Ramazanı o belirler, Ramazan ayı içinde saklıdır. 27. gece her zaman doğru değildir. Çünkü o gece 22 ile 28 arasında değişebiliyor.
<> Kadir gecesinin hesabını nasıl yapacağız?
Kadir gecesini afaki hesaplamak yerine, “KALDIR BAŞINI GÖĞE BAK” ayetleri gereği, “ANDROMEDA’YA BAKARAK” bulmalıyız.
(Gözünüzü seveyim, o konu çok uzun, burada açmayalım, öteki chat’lerde deşelim.)
Şimdi bir Hanif ne düşünmelidir? Kur’an’da bir tek mübarek gece var. Ama göreneklerde kaç tane?
Mevlit=Resulullah doğdu.
Regaip=Resulullah ana rahmine düştü.
Mir’ac=Resulullah göğe alındı.
Bunları analiz edelim. Çünkü HANİF gözlüğüyle bakacağız artık.
Ay takviminin sadece Andromeda dolayısıyla Kadir gecesi için kullanılacağını söylemiştim. Ama cılkını çıkardılar işin. Her şeye uygulamaya başladılar.
Seneyi devriye=Yıldönümü ne demektir? Güneş takvimi demektir.
Örneğin ben 14 Şubat’ta doğdum. İlk yaşımda 14 Şubat’ta kutladım doğum günümü. Ama şu saçma Arap inancına göre, ertesi yıl benim doğum yılım 11 gün öne geliyor, sonraki yıl 22 gün, izleyen 33 gün yani bir ay oluyor. 17 yaşıma geldiğimde ise Kışın ortasında değil, Ağustosun göbeğinde doğum yılımı kutlayacağım… Yahu böyle saçma bir şey olur mu? İnsan ne zaman doğduysa o odur.
Ev satın aldınız. Bu her yıl 11 gün (Ramazan ve bayram gibi) öne gelir mi? Otomobil aldınız, bankaya kredi ödüyorsunuz. Bu her ay 11 gün öne gelir mi?
İnanıyor musunuz şimdi Resulullah’ın MEVLİT gecesine? Yani doğduğuna? Evet yorum istiyorum. Sizler kendi doğum tarihinizi biliyorsunuz.
<> Tabii ki ay hesabına göre gidersek biraz tuhaf oluyor.
Çok tuhaf oluyor. Komikten öte bir şey. Ramazan, haram aylar ve Kadir gecesi dışında, AY TAKVİMİ (Kamerinin) NE İŞİ VAR?
Resulullah 622’de hicret etti. Tamam bu bir başlangıç ama, bunun her yıl 11 gün öne gelmesinin ne anlamı var?
Alpaslan Malazgirt savaşını 26 Ağustos 1071’de kazandı. O günden bu güne 26 Ağustoslar her yıl için 11 gün öne mi gelecek? Bir şeyler ters gidiyor anlatabiliyor muyum?
<> Hocam ama 11 gün öne gelmesi diye bir şey relatiftir, yani ay takvimine göre diğer takvim 11 gün fazla geliyor demektir!!
İyi de İstanbul’un fethini, benim doğum günümü nasıl kutlayacağım, RELATİF olarak mı? Cumhuriyetimizin kaçıncı yılı?
0-33-66-99 yıllarında bir tur atar ve aynı güne gelir.
<> 78
78-66=12 yıl eder. Bunu 11 gün ile çarparsanız???
<> 132
12 yılı 11 ile çarptık, 29 Ekim’i buyurun kutlayın, dört ay önce kutlamış olduk. Tuhaf mı değil mi?
<> Bence pek tuhaf değil, sadece şuanki takvime alışmışız, diğeri tuhaf geliyor ama o takvim olsaydı neden gecikiyor ve her 33 yıl aynı güne geliyor diye düşünürdük.
Doğum tarihi öne gelir mi? Ben kışın ortasında doğdum. Ama 50 yaşında ise Ağustosun 3’ünde kutluyorum. Bunun nesi normal? Kışın doğdumsa kıştır. Nasıl yaza doğru kayıyorum?
<> O zaman ay takvimine göre mevsimler değişken
Mevsimler sabit değil midir? 21 Mart mesela, her yıl nasıl 11 gün geri gelmektedir? Olmaz böyle şey, düşünüp bu işte Hanifliğe ters şeyler olduğunu bulmanız gerekir.
<> Sabit olmaları neye göre ki, mesela Fransa’da yaz geç gelmekte son 10 senedir, kış hiç soğuk olmamakla beraber 15 gün geç gelmekte.
Ama Ağustos ayında da Fransa’ya kar yağmamakta değil mi? Evet yorumlarınız????
<> Henüz yağmamakta
<> Dünyanin güneşe göre olan konumunu referans alabiliriz
Ay takvimini senetlere, kira günlerine falan kullanarak, buna kutsallık verebilir miyiz? Dinimiz AKIL dini değil mi?
<> Akıllı olan tek ve standart ve sabit bir takvim bulmak! Belki de bu saat gibi atomların dezentegrasyonuna bağlı birşey olabilir
<> Bu 1 metre neden 1 metre de 1.2 metre değil gibi bir şey. 1.2 metre olsaydı biz 1 metreye hala 1 metre diyecektik, buradaki fark referans bence.
Referans şudur: Gece ve gündüz’ün EŞİT olduğu iki dönem arası 183 gündür. Öyle kafadan referans alamazsınız. Gece gündüz eşitlendi mi iki mevsim başlangıcıdır. En uzun gün ve en kısa günler ise Yaz ve kış başlangıcıdır. Bu iş böyledir, bu iridyumdan yapılmış bir çubuğa metre demeye benzemez. Bu pi sayısı gibi sabitedir. Evet yorumlar????? Referanslar anlaşıldı mı?
<> anlaşıldı hocam
Başvuru sistemimiz, gece-gün eşitliği ve bunların en uzun en kısa olma noktaları/ayıraçlarıdır.
<> peki zamanın akışı nasıldır hocam?
Zaman akışı değil, konu şu Mübarek gecelerimiz… Resulullah’ın doğum tarihi belli değildir.
<> 21 Nisan 571
Rebiulevvel ayının 8. günü diyorlar ve 21 Nisan’a uymuyor. 570 de deniyor.
<> Bir tt yapılıp öğrenilemez mi?
Öğrenmenin çok yolu var. Horoskop çıkarır bakarsın gibi. 🙂
<> Haydi hazırla makinayı, azığımızı da unutma, gidiyoruz 🙂
🙂 Beni de unutmayın. Şu zaman yolculuğunu çok merak ediyorum. Hostes nerede? Çapkınlıktan değil, hostesi kemer bağlamayı bilmediğim için çağırdım.
<> Şu makinayı yaparsınız siz? İnanıyorum.
<> Siz gelecekten gelmediniz mi, havet ise cevabınız, biraz da olsa bilmelisiniz tayım tiravelingi 🙂
Ah keşke bilseydim?
-devam edecek-
Hans von Aiberg, 12/10/2001 (008/05)
Not-1: <> ile başlayan satırlar sayın Aiberge ait değildir, sohbet/chat esnasında onunla konuşan diğer kişilere aittir. [] ile başlayan satırlar ve [ ] arasındaki kesimler yine sayın Aiberg’e ait değildir, sohbete sonradan eklenmiştir.
Not-2: Eski sohbetlerde işlenen bazı gündem konularının yıllar sonra değişmiş olabileceği ihtimalini gözönünde bulundurmak gerekebilir. Sohbeti okurken karşılaşacağınız her türlü sorunu/hatayı vb. info@aiberg.com adresine bildirebilirsiniz.
önceki bölümü oku | 008 anasayfasına dön | sonraki bölümü oku