Şuan gelecek var mıdır – Roswell yaratığı ve Schrödinger kedisi – Heisenberg ve Belirsizlik kuramı – Hızlar – Belirlilik kuramı

<> Gelecekten de gelinse gelecek var mıdır? Gelecekten gelen biri için bile gelecek henüz yoktur.

 

Olmasa Hızır çocuğu niye öldürsündü?

<> O halde hibrid insanın ne anlamı var?

<> Allah’ın nasıl zar attığını anlayamadım?

Schrödinger’in kedisi vardır, gelecek bir noktadan çatallanan sonsuz ihtimale sahiptir. Einstein “Tanrı barbut atmaz, determine yaratır” diyordu. Ama Heisenberg Hocam (Gerçek öğretmenimdi)…

<> Hawking, hocanıza övgüleri yağdırıyor.

Evet (İF) açısından. Ama Heisenberg’in belirsizlik değiştirgeçleri ışıktan hızlı olduğunda belirsizlik (if) ilkesi DETERMİNİZM (Belirlilik, kesinlilik=) haline geliyor. Heisenberg Değişken Matrisleri hapı yutuyor.

Heisenberg matrisleri ışık hızına kadar geçerlidir. Tam ışık hızında “parçacıklar” DURUM ve DAVRANIŞ ikilemine düşerler. Yani ışık hızında matrisler çözülür dağılır. Madde de enerjiye dönüşür. Kurşuni hiçlik başgösterir. Gri hiçlik, kurşuni hiçlik, blok twilight zaman…

<> 1926’ya kadar Alman Fizikçi Werner Heisenberg tarafından belirtilen bir partikülün tam olarak pozisyon ve hızının ölçülemeyeceği bilinmiyordu. Heisenberg tarafından Belirsizlik Teoremi’nde birleştirilmiş; bir partikülün pozisyonundaki belirsizlik kere hızındaki belirsizlik Planck sabiti/partikülün kitlesinden daha büyüktür.

 

Uzay ve zamanı ayrı ayrı düşünüyorlardı. İkisinin bir örgü olduğu anlaşıldı. Parçacık ve dalgacık ikilemlerini de ayrı ayrı sanıyorlardı. Ama dualite ikisinin aynı anda olduğunu bize söyledi. Bunun gibi Heisenberg bize ELEKTRON’DA elektronun:

1. Herhangi bir zamanda

2. Herhangi bir yerde

3. Herhangi bir hızda ve bir OLASIK aralığı olan bir küre içinde olduğunu söylüyordu.

Dikkat dikkat: Elektronun yarıçapı r=2,7’dir. Ama ışık hızında elektronun yarıçapı sıfır olur. r=0 olduğunda belirsizlik determine olur. Her şeyin tarihi (zamanı) coğrafyası (Uzay boyutları) ve HIZI belli olur.

<> Ama belirsizlikten belirliliğe Hesienberg geçirdi yine.

Evet, Heisenberg’in çizdiği sınır sadece ışık hızına kadar ve elektronun bilinen kabuğu/zarfı içinde olup bitiyor. Ne var ki, hani demiştik ki, “Kaynağı ışıktan hızlı bile gitse, ışığın kendisi ışık hızında gider”.

Heisenberg indeterminantları ışığı anlatır, “Kaynağı olan Lambayı” değil. Onun için, ışıktan hızlı olan bir evren için Heisenberg ilkeleri çöker gider.

<> Yoksa bizi Gizli Değişkenler Teorisine mi terk edeceksiniz?

Hayır, Hidden variables de bir başka gerçek. Çünkü Einstein-Rosen-Podolsky köprüsü kanıtlanmıştır. (Worm Hole’lar nedeniyle)

<> Hawking yanlış diyor. Einstein bizi batağa sağladı diyor

Einstein ışıktan hızlı bir evreni, örneğin ışıktan hızlı titreşen bir esir’i YOK EDEREK, bizleri ışık hızıyla kısıtlamıştır. Yani bu durumda, ışıktan hızlı (Melek, bilinç, ruh, Ahıret, Allah vb.) gibi İNANÇLARIMIZI yok etmek istemiştir. Bir yandan da Heisenberg’e karşı çıkmıştır.

Yani hem maneviyat yoktur diyor Einstein, hem de gizli değişkenleri öneriyor ve balıklama Manevi aleme dalıyor.

Quantlaşma, yani diskret yaratılma hali, ışıktan yavaş evren için geçerlidir. Işıktan hızlı evrende kuant değil, BÜTÜNLÜK vardır. Onun da belirsizlik matrisleri falan yoktur. Quant aralığının olduğu durumlarda belirsizlik ilkesi geçerlidir.

Ötedeki (Else where) evren ise QUANT olarak değil, KÜLLİ=BÜTÜN YARATILMIŞTIR.

Kısaca fark üç vitesli evrende:

1. Işıktan yavaş (madde) için QUANT=NİCELİK teoremi ve BELİRSİZLİK ilkesi geçerlidir.

2. Işık hızında Melei Ala durumu olur. “Geleceği” öğrenebilirdik, eğer Cin olsaydık. Işık hızında DURUM’lara bakılamaz, parça DAVRANIŞ olarak çözülür yani dalgacığa dönüşür.

Kuantum teoremi, sadece DURUM’a bakar, davranış ile ilgilenmez.

Mesela çarpışan iki parçacığın çarpışma öncesi ve sonrasını (Sekip sıçramasını) sayımlar. Ama tam çarpışma anı ile ilgilenmez. Çünkü iki parçacık çarpışma anında artık “PARÇACIK DURUMU” değil, “DALGACIK” davranışına geçmiştir, çözülmüştür.

Dolayısıyla quantum teoremi, DURUM’cudur. Çarpışma anıyla rezonanslarla vb ilgilenmiyor. Bu da şunu anlatmaktadır ki, belirsizlik ilkesi ışık hızından düşük hızlar için geçerlidir.

3. Işıktan hızlı olununca da artık parçacık-dalgacık, durum-davranış vb. değil, TAKYON yasalarının ilki olan “HER ŞEY BİR TEK PARÇADIR, HER BİREY O TEK PARÇANIN HOLOGRAMİK görüntüleridir“. Herşey bir bütündür öte alemde… Tasavvufta KÜLLİ ve CÜZİ çok kullanılır bu bakımdan.

Sizlere kötü bir haber: Şu saatte, yatıya misafirim geldi. İzleyen konu Resulullah’ın doğum günü, ana rahmine düştüğü gün, Mirac olayı, ardından namaz olayı vb. PAZAR GECESİ kabul mü? Yoksa pazartesi mi olsun?

<> yes ama haftada hani üç gün olacaktı??

Evet zaten üç güne çıkardık. Cuma banko var, Çarşamba da banko var. Üçüncü günü pazar yaptığımızda herkes haklı olarak “İşe gideceğiz” diye sitem ediyor. O bakımdan bu işi size bırakıyorum. Pazar ya da pazartesinden birini seçebilirsiniz.

<> dr lütfen günleri değişmeyelim, uymayan arkadaşlar gruptan alabilir

Tamam bunun adını koyalım, değiştirmeyelim.

<> Çarşamba cuma pazar güzel olur

Evet öyle yapalım. Pazar gecesi görüşmek üzere kaçmalıyım. Çünkü misafirim aç, [eşim] evde değil, benim ilgilenmem gerekiyor.

<> İyi geceler

İyi geceler.

<> hanifler misafiriniz olabiliyor mu hocam??

Herkese kapım açıktır ve pes ettirene kadar ikram ederim.

<> Bilgi alıyor muyuz hocam? bilim hakkında

Evet, Kesinsizlik ilkesine devam edebiliriz. Bir sonraki söyleşide…

<> Hocam siz Heisenberg’i geçmişsiniz

Girmemek için mahsus düşük profilde tuttum. Heisenberg’in durumu nedir biliyor musunuz? Metin Bükey diye bir bestecimiz var. 1000’den fazla beste, 300 film müziği yaptığını söylüyor. Yaptığını yazdı. Ama hayatında bir tek şarkısı dillerden düşmedi:  S A M A N Y O L U

Heisenberg de böyle: Hayatında bir tek şey buldu: Kesinsizlik ilkesi… Fiziğin başkaca hiçbir dalında ne buluşu, ne bir katkısı var. Bir tek BELİRSİZLİK İLKESİ (Samanyolu şarkısı) meşhur oldu.

<> Einstein’dan uzaklaştırdığı için ona sonsuz lütuflar olsun!

Evet [candaş] :-P.

Ben kaçtım dostlar. Zengin kaçışı törensiz kaçtım. Bye dedim gittim bile.

<> İyi geceler

-sohbetin sonu-

Hans von Aiberg, 12/10/2001 (008/06)

Not-1: <> ile başlayan satırlar sayın Aiberge ait değildir, sohbet/chat esnasında onunla konuşan diğer kişilere aittir. [] ile başlayan satırlar ve [  ] arasındaki kesimler yine sayın Aiberg’e ait değildir, sohbete sonradan eklenmiştir.

Not-2: Eski sohbetlerde işlenen bazı gündem konularının yıllar sonra değişmiş olabileceği ihtimalini gözönünde bulundurmak gerekebilir. Sohbeti okurken karşılaşacağınız her türlü sorunu/hatayı vb. info@aiberg.com adresine bildirebilirsiniz.


önceki bölümü oku | 008 anasayfasına dön | sonraki CHAT’i (009) oku

008-06-hizlara-gore-fizik-belirsizlik-belirlilik

Bunları da sevebilirsiniz

Yorumlar