<> Gizli devalüasyon Türkiye’ye savaş karşılığında hibe edilen ve kullanılmayan parayı kullandırmak için tezgahlanmış olmasın?
Sayacağım kırk sebepten biri bu [candaş]. Şu var ki, ekonominin iyiye gitmesi başka (Bundan azınlık keyf sürer) halkın hayat düzeyine yansımaması başka şeyler. Yani bizim GSMH’imiz 50 bin dollar da olsa halk komünist ülkeler gibi aç ise, bu bir şey ifade etmiyor.
Belediye 300 ekmek bedava verecek diye geçende ikibin kişi toplandı… Olacak iş mi bu? Bulgaristan Romanya’da bile böyle şey olmaz. Ekonominin nesi iyiye gidiyor?
<> Adaletsiz gelir dağılımı, esas sorun (Lorenz eğrisi).
Evet en az kazanan ile en çok kazanan arasında 38 misli maaş farkı var. Bu geçmiş dönemde tam 27 idi. Bu iktidarla 38 oldu.
Bisiklet pompası, kurtkapanı (hayvan tuzağı)… bunlar sayılıyor enflasyonda. Ve gelirin tamamını 500 bin kişi götürüyor. Ekonomi onlara İYİ geliyor.
Yeni domates çıktı mı?
<> Evet.
Niye piyasada yok? Çünkü salça fabrikasına gitti. Niye gitti? Çünkü SERA domatesleri pahalı, onlar tüketilsin, sonra haziran ortasında piyasaya domatesi veririz. Kaçtan verirsiniz? Benzin ve gübre tam kat zam aldı, icar fiyatları da üçe katlandı. Yine sera fiyatına veririz herhalde. Bu hükümetin seracılara diyet borcu mu var?
<> Genel kural >>> Azalan verim kanunu / Nihai Fayda gereği >>> Bir mal azaldıkça değeri artar.
Evet. Taptaze domates nasıl Koç’un fabrikasına ve HALK adlı şirketin konserve fabrikasına gidiyor? Daha ben tatmadım yahu?
<> taze domateslerden hazırlandı diye reklam yapıyorlardı, buymuş demek
🙂
Bir kilo domates demek, orta irilikte dört domates demek, haydi beş olsun. Bölelim beş milyona, tanesini kaçtan yiyorsunuz?
<> 1 YTL.
Öte yandan göznuru tekstilde bir kadın elbisesi bile beş milyon TL. On milyona butiklerde gece kıyafeti, nişan elbisesi var. Yani iki kg domates fiyatına.
İŞTE BU TUHAF! Simit, peynir, domates, bunlar fakirin yemeğidir. Ayıp yahu!
<> Her taraf simithane olmaya başladı.
Simit bile ÇOK PAHALI.
<> Simit artık öyle bildiğimiz gibi değil.
Evet kemik kadar sert. Bizim gavuristan simitleri hep sütlüdür, elinde dağılır.
<> oysa ki tekstil işçi istihtamının en çok olduğu alandı Türkiyede
Tekstil inanılmaz ucuz. Daha doğrusu, giyecek pahalı, yiyecek ucuz olmalıydı. Ama burası Türkiye, yurdum benim.
<> Şüphesiz tüm bunlar globular bir planın bize yansımaları. Ah dedem, ah Yesevi, ah Atatürk…
Bir kavim kendini düzeltmezse… Kurunun yanında bizler de yanarız.
<> Bizden siyasete katılanlar olabilecek mi kaptanım? İlerisi için yani, yönetime katkı, demokrasi vs.
Onu bilemem. Bizim için makro bir plan var. Ama sanırım onu bana 8 temmuz gecesi (dedem) açıklayacaklar.
<> Çin’den gelen ayakkabıların bir çiftini bir konteynıra diğer çiftlerini başka konteynıra yükleyip, örnek mamül diye bir de gümrüksüz geçiriyorlar… Bir diğer mesele de her şey 1 milyona furyası… vs… vs.
Candaşım, Çin şu anda petrol batağında, büyüme hızını kesmek değil, eksiye düşürerek kurtulmak zorunda. Yani şu bir milyon pazarları da seneye kalmayacak. Aynı malı beş milyon diye alacağız. “Abi, Çin’den artık mal gelmiyor, bunlar, aranan mallar elimizde kaldı” diyecekler.
Çin’in ihtiyacı olan petrol, İran’ın üretimine eşit, bunun anlamı 200 milyar dollar demektir. Çin, hızını kesmek zorunda, yoksa adamlar artık böcek falan yerler. Petrolü halka ödettiriyorlar, kazancı da ceplerine koyuyorlar. Bir avuç komünist mi, kapitalist mi, belli olmayan çete.
[] Not: İleri yıllarda Çin de diğer BRİCS ülkeleri gibi köklü değişikliklere gitmiştir
<> Belki de onun için tek çocuk kuralını uyguluyorlar?
Tek çocuk kuralı Mandarinler için değil, kalan özerkler için. (Mesela Uygur Sincan)
<> Çekik gözlü Yahudileri vardır onların da?
Var. Çekik gözlü Yahudiler İsrail’de bile var, hem de çok görürsün yollarda…
<> Zencileri bile vardır?
Evet zencimsi tipliler pek çok…
Candaşlar, bu sefer sahiden gittim. Belim ağrıyor. (Oturmaktan tabii… Siz arada bir gidiyorsunuz, ben kalkamıyorum yerimden.)
<> Aman hocam dikkat edin.
<> ss, hg
<> Allah razı olsun Kaptanımız, ss hg
Hoş-bye.
Hans von Aiberg, 25/05/2004 (231/12)
Not-1: <> ile başlayan satırlar sayın Aiberge ait değildir, sohbet/chat esnasında onunla konuşan diğer kişilere aittir. [] ile başlayan satırlar ve [ ] arasındaki kesimler yine sayın Aiberg’e ait değildir, sohbete sonradan eklenmiştir.
Not-2: Eski sohbetlerde işlenen bazı gündem konularının yıllar sonra değişmiş olabileceği ihtimalini gözönünde bulundurmak gerekebilir. Sohbeti okurken karşılaşacağınız her türlü sorunu/hatayı vb. info@aiberg.com adresine bildirebilirsiniz.
önceki bölümü oku | 231 anasayfasına dön | sonraki CHAT’i (232) oku