Mutlak olmayan sıfır – Külli Şey’in

MUTLAK BİR’i anlatmadan önce dönüp SIFIR‘ı anımsayalım. (Yazmıştık ama özetleyeceğim)

Şifremiz şu: “EVVELA ALLAH (AL = MUTLAK BİR ve LA = MUTLAK OLMAYAN SIFIR+LAR) vardı. El Evvel >>> HÜ(ve) >>> O olduğuna göre; AL+LA+HU burada açıkça belli.

LA >>> MUTLAK olmayan s ı f ı r ne demek: “Evvela Allah ve Külli şey*in VARDI” demek. Yani Külli şey’in >>> sözünü ettiğimiz MUTLAK olmayan SIFIR. Bu sıfır (ruh gibi) TEK BİR ŞEY ve adı >>> KÜLLİ ŞEY*İN

Şimdi bu fani sıfırdan (ruh’tan) ruh+lar‘ı türetelim. (Buz kalıbı örneğimi anımsayınız: ruh tek fakat aynı suyun BUZ parçacıkları tutacak biçimde donması örneğindeki gibi). RUH >>> Ruh+lar da olabiliyor.

İşte elimizdeki KÜLLİ yani HERŞEY içeren kocaman bir sıfır var ki, adı ŞEY*in. ŞEY*İn >>> ŞEYLER demek. Külli Şey*in >>> SONSUZ TANE ŞEY demek.

Pekiyi neden Kur’an’da ŞEY kelimesi özellikle seçilmiş? Çünkü aynı kökten gelen eŞYa gibi YARATILMIŞ, BETİMLENMİŞ >>> İHTİMALLERDEN BİRİ OLARAK  o l u ş m u ş  (yaratılmış) değil. Adı üzerinde  S I F I R , sıfır eşya demek! Yaratılmış şey’e eşya denir. Yaratılmamış, ama kota ve potansiyel olarak BEKLEYEN eşya’ya da ŞEY denir.

Buraya kadar anlaşıldı mı?

Şimdi KÜLLİ ŞEY*İN >>> SONSUZ TANE ŞEY demek. Şimdi ŞEY‘in değerini bulmak için SONSUZDA-birini alıyoruz: 1/n >>> Düşünülebilecek EN EN EN E N E N EN  k ü ç ü k  sayı… Öyle bir sayı ki, sıfıra EN yakın sayı, YOKLUĞA en yakın sayı…

Sonsuzda-bir demek BİLDİĞİMİZ (mutlak olmayan) FANİ SIFIRIN adıdır. Sıfır’ın mutlak sıfır olabilmesi için sonsuzda bir BİLE OLMAMASI gerekiyor.

İşte mutlak sıfır yok. Yerine Külli şey’in şifresiyle getirilmiş EN KÜÇÜK sayı var. Bu sayı öyle küçük ki, ondan daha küçük olan ancak “imkansız sayı” olan MUTLAK SIFIR‘dır (Absolute Zero). Ama MUTLAK SIFIR da olmadığı için, elimizdeki SIFIRKülli şey*in” bir tek “Ş E Y“den başka bir şey değil!

***

“Hüp” yapıp geliyorum. Her çay içişinde Allah’a şükretmek ALIŞKANLIK olsun. Çay-kahve bahane, Allah’a şükür maksat. Teşekkür ederim Rabbim! 🙂 Doğal şükür >>> OHH!dur. (Allah’ın ünlemi >>> Allah’ın isim, sıfat ve nida‘ları vardır. Ayrıca konuşuruz).

Konuya dönersek bir şey daha fark edeceğiz…

Hans von Aiberg, 13/08/2003 (170/8)

önceki bölümü okusonraki bölümü oku

Bunları da sevebilirsiniz

Yorumlar