Hoşbuluşturan ES-SELAM‘a hamd ve tüm candaşlara selam selam.
<> Meallerdeki tutarsızlıklara bir örnek göstermek üzereydik ki sen geldin.
<> Şu ayetleri yazabilir misiniz: Baqara 157, Baqara 238, Tevbe 99, Hac 40″ demiştik. Ama Y.Nuri Hocanın mealinden. Yaşar Nuri, dört ayette de SELAVAT geçmesine rağmen; birini SELAM, birini DUA, birini NAMAZ, birini HAVRA olarak çeviriyor 🙂
SALAT = DUA, Salavat ÇOĞULU. “Selatü selam” >>> SELAM VE DUALARIMLA demek (iyi ezberleyelim). “Selam+dua” ediyorsunuz dostunuza. Yani BARIŞ ve ESENLİK diliyorsunuz.
“Ekıymetüs selat“tan BAŞKA h i ç b i r selat NAMAZ değildir. Bunu da iyice ezberleyelim.
Selat tamlamasız ise/ikame edilmiyorsa >>> SOYLU DUA demektir (abdest ve namaz gerektirmez).
Selat ASLA selam demek değildir.
<> 2-157: İşte böyleleri üzerine Rablerinden selamlar, bereketler var, bir rahmet var. İşte bunlardır iyiye ve güzele ermiş olanlar.
<> 2-238: Namazları ve orta namazı koruyun.Tam bir saygıyla Allah’ın huzurunda kıyam edin.
<> 9-99: Çöl Araplarından bazıları da Allah’a ve Ahiret gününe inanır, harcadığını Allah yanında yakınlıklara ve resulün dualarına vesile edinir. Dikkat edin! O harcadıkları gerçekten kendileri için bir yakınlık vesilesidir. Allah onları rahmetinin içine sokacaktır. Allah çok affedici, çok esirgeyicidir.
<> 22-40: Onlar sırf, “Rabbimiz Allah’tır” dedikleri için yurtlarından çıkarıldılar. Eğer Allah’ın, insanların bir kısmını bir kısmıyla defetmesi olmasaydı, içlerinde Allah’ın adı çokça anılan manastırlar, kiliseler, havralar ve mescitler her halde yerle bir edilirdi. Allah, kendisine yardım edene elbette yardım eder. Allah elbette Kavi, Aziz’dir.
Salat DEĞİL SELAM (şalom), daha sonra “abdesthane” der gibi “selamhane = havra” biçiminde kullanılmış. (Salt yahudiler bunu kullanır. YNÖ ise bunları bilmez)
“SALATı VUSTA” Tarafeyn denen İKİ NAMAZI ortasından ayıran ORTALAMA/VASATİ, AYIRAÇ (gölgenin en kısa olduğu an) demektir.
Hans von Aiberg, 15/08/2003 (171/1)
Not: <> veya [] ile başlayan satırlar, [ ve ] arasındaki kesimler sayın Aiberg’e ait değildir, sohbet esnasında onunla konuşan kişilere aittir veya sonradan eklenmiştir.