<> selam selam
slm&slm en güzel kokan nefesler, oruçlular. Ramazan’ın bereketi El Alim’in İlmi üzerinize olsun.
<> inşallah
<> amin
Ramazan çok hoş bir şey. “Sağlıklı ve yolcu olmayan için”. Şekeri düşen, acizlenen için de “Tutma, başkasını doyur” diye mükemmel bir “İMECE” yolu.
Ramazan fakir doyurma bayramıdır aynı zamanda…
Kurban’da evlere et girer. Ramazan da ise diğer tüm mineraller, vegetaryen yiyecekleri… (Hububat, bakliyat vb.)
Sonra şeker bayramı… Diabetler bayramı… Şeker kaybını regüle eder.
<> Ayın 15’inde oruç tutmaya başladık, Araplardan 2 gün, Türkiye’den 1 gün önce. Ay doğmuştu çünkü. Diyanet 30 gün oruç tutturuyor. Ama 14 Aralıkta yeni ay doğacak ve bu bayramın ilk günü olacak değil mi? Yani toplam 29 gün oruç tutacağız?
Ay ile ilgili takvim anlayışını bundan 6000 yıl öncelerde Hz. İbrahim koymuştu. Aylar 30,5 gün idi.
Ay dünya çevresinde giderek kısalan bir peryod izler. Yani çekim etkisiyle dolanım süresi (peryodu) giderek kısalır. Belirli bir mesafeye gelince de (çekim etkisiyle) bu kez uzaklaşmaya başlar. Ay 6000 yılda yaklaştı ve sonra da uzaklaşıyor.
Oruç 28 güne inmişti, şimdi 29 güne çıkıyor.
Arada bir de buçuk var: bu yüzden iki saat dilimi geçen Türkiye’de İKİ ayrı BAŞLANGIÇ var. İskenderun üzerinden geçen bir meridyen (boylam), Türkiye’yi iki saat dilimine bölüyor.
Doğuda kalanlar “Arabistan” saatiyle
Batıda kalanlar ise “Balkan, Atina ve hatta Avusturya” saatiyle
Aynı mantıkla da Mağrib (Libya, Tunus, Fas, Cezayir ve Atlas ülkeleri) İskenderun boylamı batısında kaldığı için BİR GÜN SONRA bayrama girecek ya da yeni ay’ı idrak edecektir.
İskenderun batısında yaşayanlar ile doğusunda yaşayanlar şu buçuk yüzünden (Örneğin 365 tam 1/4 gün gibi) bir tek saat farkına rağmen, BİR GÜN gibi büyüyor. Nasıl ki, dört yılda bir Şubat 29 gün oluyorsa, maalesef aynı durum bizim Ramazan sürecinde de geçerli.
<> 14 Aralık bayramın ilk günü, doğru mu? Astronomi programına göre, 14 Aralık saat 22:49’da yeni ay görünecek. (Ankara saati ile)
Bu yıl Ay bildirdiğin zaman girecektir. Göründüğünde BAYRAM başlamış olacaktır.
Diyanet AY’ı değil, kafasındaki takvimi (Sözde bilimselmiş) izleyen en cahil kurumlarımızdan biridir. Diyaneti ise devlet ya da kendisi değildir, VAKIF denen bir “Sünni, Hanefi, Zaman zaman Nurcu, zaman zaman resmen Nakşibendi bir YATIRIM’dır.” Diyanet Vakfı Din İşleri Yüksek Kurulunun tamamını işgal etmiştir.
<> 14 Aralık oruç tutulacak mı tutulmayacak mı?
<> Tutulması gerek bu hesapça
<> Ay gece göründüğü için mi o gün tutuyoruz?
Bazen AY güpegündüz öğleden sonra da görünür bilirsiniz, görmüşsünüzdür.
AY’ın görülmesi bir KAMERİ AY’ın bitmesi ötekinin girmesi demektir. Nasıl ki Günün iki tarafının namazını çok HASSAS olan S A L A T I V U S T A belirliyorsa, Ayların vasatı da “Şehri Ramazan Vusta”sıdır.
AY tek göstergemizdir, başkaca bunun yerine geçecek HİÇBİR GÖSTERGE daha yoktur hanifdaşlar…
Buraya kadar sorulacak bir soru var mı?
Ramazan diyanetten bir gün önce girdi. Küsuru nedeniyle 29 gün sürecektir.
<> Kasım 15’i oruçlu geçirdik. Kasım 15’de ay 8:41’de doğmuş.
Evet. 29 gün eklediğimizde
<> Doğru oldu mu tam olarak?
Bu doğru. Çünkü ben astronomum, mesleğim bu. O gün Oruç tutmanızı ben teşvik ettim. Bir gün önce başladık. Ay’ı gören (Yeni ay’ı) İskenderun doğusu ve batısına “Göreceli” bir durum var. Ay Hakkari’de Edirne’ye göre tam bir saat 34 dakika önce görünüyor.
<> Peki öğle vakti doğsaydı bir gün sonra mı başlayacaktık oruca?
Akşamı idrak eden o gece sahura kalkar. Sabah ya da öğlen doğması bir şey fark ettirmez. O gece Sahuru haber veriyor AY…
<> 15 Kasım’da Güneş 6:33’de doğmuş, Ay ise 8:41’de yani güneşten 2 saat sonra. Peki neden o günü oruçlu geçirdik de ertesi gün tutmadık? Yani, Ay doğmadan önce oruca başlamış olduk?
Ay’ı Mekke üzerinden geçen Meridyenden sonra gördük bunu unutma…
<> Anlamadım?
Ay görüldü ve KOMŞU SAAT dilimlerinde (Küsur yüzünden) ORUÇ başladı. Bize de küsur yüzünden gecikmiş olarak yansıdı. Ay’ı ilk gören uydu fotoğraflarıdır. (Kudüs üzerinden geçen sateliti kastediyorum.)
Eğer biz AY’da bir kolonide yaşamış olsaydık Dünyanın doğuşunu görecektik. (Dünya da Ay’dan 4 durumda görülüyor: Hilal dünyalar ve Dolundünya gibi.)
<> Bizde Güneşten 2 saat sonra Yeni Ay göründüğüne göre, oruca da Ay doğmadan başlamış olmuyor muyuz?
Ay’ın tastamam 28 gün bir peryodu olsaydı söylediğin doğruydu. Ancak bizler bu artık 16 saati eklemek zorundayız. Bu yüzden bazen Ramazan 30, bazen 28,5=29 gün oluyor.
Gün değiştirme çizgisinden itibaren görünen yeni GÜNEŞ ve YENİ AY bilgisayarın sağ alt köşesinde gördüğünüz takvime ait oluyor.
Bu konuyu deşmek için ÇİZİM gerekli. Ya da şöyle diyeyim: 2000 Millenium kutlamaları dikkat edersen, Vanuatu adasından başlayarak bize daha sonra ulaştı. (Gece saat 00:00/24:00’ü kastediyorum.)
Ama illa ki bir grafik ile anlatmalıyım. Henüz bu tekniği koyamadık bir türlü.
<> Hocam, DCC [Sohbet programının dosya gönderme özelliği]
İyi de ben çizmeliyim. Onu da bir scanner satın alıp oradan geçirmeliyim. Sonra Dcc eyvallah.
-devam edecek-
Hans von Aiberg, 21/11/2001 (023/01)
Not-1: <> ile başlayan satırlar sayın Aiberge ait değildir, sohbet/chat esnasında onunla konuşan diğer kişilere aittir. [] ile başlayan satırlar ve [ ] arasındaki kesimler yine sayın Aiberg’e ait değildir, sohbete sonradan eklenmiştir.
Not-2: Eski sohbetlerde işlenen bazı gündem konularının yıllar sonra değişmiş olabileceği ihtimalini gözönünde bulundurmak gerekebilir. Sohbeti okurken karşılaşacağınız her türlü sorunu/hatayı vb. info@aiberg.com adresine bildirebilirsiniz.
önceki CHAT’i (022) oku | 023 anasayfasına dön | sonraki bölümü oku