<> Peki, hocam, kocası çok kıskançsa kadın sadece evde mi güzel görünecek?
O eşler arasında bir protokoldür. Aile dostları/hısımlar ve komşular ile iş arkadaşları da sosyal yaşamın bir parçasıdır. Yani kadın her halukarda presentable olmak durumundadır. (Hz. Hatice iyi bir örnektir.)
Nur 31. ayet hanımlar içindir. Mesela “Halhallarını yere vurmasınlar” diye bir ayet bölümü var orada… Onun ne anlama geldiğini biliyor musunuz?
<> Hayır
Erkeğin laplap ve kaba yürüdüğünü ve adımlarının patır patır ses çıkardığını bilirsiniz. Oysa kadınların topuklu terlikleri vb. vardır. Evrensel dengeleri nedeniyle çok zarif yürürler, düzgün sesler gelir. Buna (Topuklu ayakkabıya vb.) yasak yok.
<> 24-Nur/31: Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, iffetlerini korusunlar. Süslerini, kendiliğinden görünen kısmı müstesna, açmasınlar. Baş örtülerini yakalarının üzerine salsınlar. Süslerini kocaları veya babaları ve kayınpederleri veya oğulları veya kocalarının oğulları veya kardeşleri veya erkek kardeşlerinin oğulları veya kızkardeşlerinin oğulları veya müslüman kadınları veya cariyeleri veya erkekliği kalmamış hizmetçiler, ya da kadınların mahrem yerlerini henüz anlamayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizledikleri süslerin bilinmesi için ayaklarını yere vurmasınlar. Ey inananlar! Saadete ermeniz için hepiniz tevbe ederek Allah’ın hükmüne dönün.
Ayet diyor ki “Ben buradayım, ben buradayım” diye seslenerek yürümeyin.
Bilirsiniz görmesek de koridordan bir erkek veya kadının geçtiğini ayak seslerinden tanırız.
<> ziynetlerini teşhit etmesinler
Burada ziynet takılar değil elbette.
“Mümin kadınlara da söyle: Gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler,”
Ayeti her zamanki gibi yanlış tevil etmişler. (Zaten doğru yazsalardı şaşardım.) Orada yazılı olan şu:
“Gözleriyle, ya da örneğin dudağını ıslatarak vb. cinsel sinyal vermesinler” deniyor ayette.
Ve bunu “İKİ KADININ” rekabeti açısından söylüyor. İki kadın var ve ikisinde de aynı ziynetler var. Biri normal olarak utanmayacağı kadar örtünürken diğeri ise “Haksız rekabet” etmektedir, hemcinsinin “Pazara çıkma” olayını baltalamaktadır. Bu ayet kadınlar arasındaki bu haksız rekabeti gidermek içindir.
-devam edecek-
Hans von Aiberg, 03/02/2002 (055/15)
Not-1: <> ile başlayan satırlar sayın Aiberge ait değildir, sohbet/chat esnasında onunla konuşan diğer kişilere aittir. [] ile başlayan satırlar ve [ ] arasındaki kesimler yine sayın Aiberg’e ait değildir, sohbete sonradan eklenmiştir.
Not-2: Eski sohbetlerde işlenen bazı gündem konularının yıllar sonra değişmiş olabileceği ihtimalini gözönünde bulundurmak gerekebilir. Sohbeti okurken karşılaşacağınız her türlü sorunu/hatayı vb. info@aiberg.com adresine bildirebilirsiniz.
önceki bölümü oku | 055 anasayfasına dön | sonraki bölümü oku