Ss. Hoşbuluşturana hamdolsun.
<> selam selam, hoşgeldiniz
Hoşbuluştuk/dostbuluştuk.
Soru: MARS???? Görenleriniz var mı?
<> evet
<> Profesör, Marsın dünyaya bu kadar yaklaşmasıyla, gezegeni mars olan koç burcundakilere bir etkisi var mıdır?
Hayır bir etkisi yok. Ama inanışa göre Mars ile 90 derece duran Merkür (İkizler, Başak) ve Jüpiter (Yay, Balık) çok etkileneceklerdir…
Derken saat 23.00 ve ilk soru geliversin ufaktan, başlayalım. Im ready.
<> “Up” ve “Down” Quarkları, Proton ve Şıhabı oluşturmak için tertiplendiklerinde, Pi cinsinden yük değerlerinin toplamında bir açık veriyorlar. Ve biz şuanki Quantum Fiziğinin bilmediği ama sizin bildiğiniz bilgilerin ışığı altında, bu açığın henüz kayıtlarda ismi geçmeyen “Etki” Quarkınca kapatıldığını biliyoruz. Fakat bu kapatma becerisi, nasıl bir kapatma becerisi? Bunu bilmiyoruz! Ve aynı zamanda takiben, bu soru bir üst sistem içinde geçerlidir. Bir üst sistemden istinat ettiğimde, bir Quarkın Hilbert uzayı ve Plank uzayı bütünlüğündeki bileşke yapısıdır ki, bunun da Pi cinsinden yük değerlerinin toplamı, Protonda olduğu gibi açık veriyor. Bu kapatılma fenomenini teorik fizik bilgilerinizle denkler misiniz? Alimlerin Alimi El-Alim’den perspektif almak nedeniyle vesayitimizsiniz.
Bunu grafik ve diyagramlar ayrıca konfigürasyonlarla göstermem gerekiyor. Chat ortamında bunları yapmam çok zor. Daha kök işaretini bile beceremezken.
<> Siz betim olarak yazabilirseniz anlayacağımı umuyorum.
Ben soruyu anladım. Yanıtı da var: Glue Ball’dan başlayarak (yapışkantop) geriye geleceğiz: 11’li kuarklar, 9lu, 7li, 5li… (Şu ana kadar sadece ÜÇLÜ kuarkları buldular. Pentaquark henüz sadece bir öngörü.)
Sorunun kaba yanıtı şu: LEPTO QUARK‘lardan geriye geldiğimizde, HER KUVVET çifti birleştirildiğinde, “BİR tam sayıdan KÜÇÜK çıkıyor”.
Örneğin elektromagnetik kuvvet + Zayıf çekirdek kuvveti = 1 tam sayı olması gerekirken; ikisinin toplamı (Z bozonları cinsinden) bir tam sayıdan KÜÇÜK yani 9,87….. gibi çıkıyor.
Şöyle de diyebiliriz: w-, w+ (Zayıf kuvvet parçacıkları), bir de W0 (Yüksüz) toplamı Z denen birleştirici parçacıktan nicelik olarak DAHA BÜYÜK bir değere sahip; 0,987…. cıvarında…
Nükleonlarda bir sorun yok ama BARYON serilerinde bu giderek daha da açılıyor. Öyle kuarklar var ki, (Özellikle süpernovalarda) bunlar 7 kuarktan oluşuyor, sonra 5’e, sonra 3’e iniyor.
Yani yanıtı >>>>>>>>>>>>>>>>>> PENTA QUARKLAR veriyor. Bu da yeni bir quark takımı demek. Buna bağlı olarak yeni bir elektron ailesi (lepton anlamında) ve bunun yeni NÖTRİNOLARI 3 yıl sonra zaten bulunacak.
Şıhablar dört kuarklı mezonlardır. Nasıl ki evrende her bir öz “Hologramı” yani evrenin bütününü taşıyorsa ve gösteriyorsa, her bir ŞIHAB seti de “BİGBANG“in ilk sıcaklarını (Higgs bozonları döneminin ısısını) sanki TERMİK bir hologram gibi içinde taşır. Bir anlamda her parçacık sanki DOĞAL bir SOĞUK FUZYON konumundadır.
Işıktan hızlı titreşen evrende (ki esir rezonansları budur. Özellikle Delta ve N rezonansları, esirin girişiminden doğan şıhablardır) bir şıhab +3 elektron yükünden başlayarak 4, 5,……64’e kadar “YÜK” içerir. Bunlar EVRENİN en başındaki özel durumlardır. Ama bu şıhablar “EVRENİN en başını” hatırlamakta ve ısısını içermektedirler.
Şıhabların KAYNAĞI yoktur. Onlar Parite sonucu BU EVRENE GİREN “NUR” kuvvetinin ta kendileridir. Şıhablar kökenlerini NUR’dan aldıklarından NEGATİF enerji içerirler.
Bizim pozitif enerjimiz ile toplandıklarında ARİTMETİK olarak BÜYÜK -müş gibi- ama CEBİR olarak (-) içerdiklerinden bizim enerjimiz ile toplandıklarında, “BİR KAYIP MİKTAR” ortaya çıkması doğaldır.
Çünkü birleşik alanları oluştururken, en büyük sıkıntımız, “SANAL sayılar/imaginnary sayılar”. Denklemlerde bunlar yer almak zorunda. O zaman da denklemlerin sonucu SONSUZ çıkıyor.
Ama Gauge/Ayar kuramları ile bu ANOMALİ dediğimiz sayılar (pay ve paydada birbirini götürdüğü veya denklemde eşitliğin çapraz (içler dışlar) olarak birbirini yokettiği için, GUT teoremlerini yapabildik.
Anomaliye kaba bir örnek: %20 ihtimali ANLIYORUZ. Ama bu aynı zamanda %-80 ihtimal demektir. Yani ihtimal sayısı SIFIR bir yana, SIFIRDAN DA geriye 80 ihtimal küçük (eksi).
İşte bu konfigürasyonları dostumuza ya metin olarak yazıp asmam gerekiyor, ya da uygun bir biçimde grafikleriyle birlikte özel göndermem gerekiyor. Burada bu teknik zorluklar yanında ayrıntı salt ve saf matematik denklemlere dayandığından anlatmakta zorlanıyorum. Yani chat ortamında o sembolleri nasıl yazabilirim ki? Daha cifir’i bile bu ortamdan aktaramıyorum.
Hans von Aiberg, 27/08/2003 (179/01)
Not-1: <> ile başlayan satırlar sayın Aiberge ait değildir, sohbet/chat esnasında onunla konuşan diğer kişilere aittir. [] ile başlayan satırlar ve [ ] arasındaki kesimler yine sayın Aiberg’e ait değildir, sohbete sonradan eklenmiştir.
Not-2: Eski sohbetlerde işlenen bazı gündem konularının yıllar sonra değişmiş olabileceği ihtimalini gözönünde bulundurmak gerekebilir. Sohbeti okurken karşılaşacağınız her türlü sorunu/hatayı vb. info@aiberg.com adresine bildirebilirsiniz.
önceki CHAT’i (178) oku | 179 anasayfasına dön | sonraki bölümü oku