Sandy Adası 1908'den kalan haritada da var
Haritalara nasıl girdiği anlaşılamayan ada, aslında asırlık haritada bile varmış! Peki bu ne demek?
Yerinde yeller esen "Sandy Adası"nın haritalara nasıl girdiği, bir Auckland Müzesi kütüphanecisinin söyledikleriyle biraz daha açıklığa kavuştu.
Google Earth'te ve diğer birçok haritalada Avustralya ve Yeni Kaledonya arasında Mercan Denizi'nde görünen ada,Avustralyalı bilim adamlarının dikkatini çekmişti. Bölgeye gidip bizzat göz atan bilim adamları, herhangi bir adaya rastlamamışlardı. Aynı şekilde Vulture South, 2000 yılında amatör bir grubun adanın varolmadığını keşfettiğini vurgulamıştı.
Auckland Müzesi'nden Greg Meylan ise aynı kurumdan Shaun Higgins'in Pasifik
Okyanusu'nun1908'den kalan bir haritasına sahip olduğunu söylüyor. Harita ilk olarak müzedeki Sandy Adası haritalarının ilk kaydının bulunduğu 1875'de bir araya getirilmiş.
Bu haritada yer alan Sandy Adası, geçtiğimiz günlerde bahsedilen adalardan da büyük ve yaklaşık 30km uzunluğunda. Ancak harita, kaynak bilgilerin doğru olmayabileceği konusunda da bir uyarıya sahip. 1876'da Velocity adında bir gemi tarafından keşfedildiği söylenen adanın genel detaylarının seneler içinde farklı denizciler tarafından toplandığı ve yerinin tam doğru olmayabileceği söyleniyor.
Bu eski haritanın ortaya çıkması, hatanın dijital ortamda yapılmış olma ihtimalini de ortadan kaldırıyor. Hata daha çok keşfin yetersiz oluşundan kaynaklanıyor gibi görünüyor.
Avustralyalı bilim insanları, denizcilik ve dünya haritaları ile Google Earth'te, Büyük Okyanus'un güneyinde gösterilen Sandy Adası'nın aslında var olmadığını bildirdi.
Google haritalarında Sandy Adası olarak adlandırılan ufak toprak parçası, Avustralya ile Fransız yönetimi altındaki Yeni Kaledonya arasında gösteriliyor.
Ancak Sidney Üniversitesi'nden bilim insanları, bölgeye gittiklerinde Mercan Denizi'nin mavi sularından başka bir şey bulamadı.
Hayalet ada, en azından 10 yıldır çeşitli yayınlarda yer almaktaydı.
Bilim insanlarının keşif gemisinde bulunan Maria Seton, bölgede 1400 metre derinliğinde bir okyanus değil, toprak bulmayı umut ettiklerini söyledi.
Seton, 25 gün süren yolculuğun dönüşünde Fransız Haber Ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, "Gemideki seyir haritaları bölgede 1400 metre derinliğinde su bulunduğunu gösteriyordu. Ada, Google Earth'te ve diğer haritalarda görülüyor. O yüzden biz de gidip görmek istedik. Ama ada filan yoktu. Çok şaşırdık. Çok tuhaf bir şey bu. Nasıl olup da bir toprak parçası haritalara girmiş, bilemiyoruz. Ama durumu araştırıp bulmak istiyoruz." dedi.
Avustralya gazeteleri, görünmez adanın Fransız karasuları içinde olması gerektiğini ama Fransız resmi haritalarında yer almadığını yazdı
Avustralya'nın deniz haritalarını yayımlayan Hidrografya Kurumu, Sandy adasının bazı bilimsel haritalarda ve Google Earth'te yer almasının, insan hatasından kaynaklanıyor olabileceğini kaydetti; "Hata yıllardır tekrarlanıyor olabilir." dedi.
Kurumdan bir yetkili, bazı haritacıların telif haklarını çalanlara karşı önlem olarak kentlere hayalet sokaklar koyabildiklerini ama denizcilikte güven duygusunu ortadan kaldıracağı için, bunun pek yapılmadığını bildirdi.
Google'ın harita servisinden bir sözcü de, haritalarını hazırlarken yetkili kaynaklara danıştıklarını belirtti.